“Te hol szeretnéd leélni az életed?”

Tettük fel egymásnak kimerülten a kérdést, miután 2018 telén egy húzós munkanap után, átverekedve magunkat a fővárosi autók és emberek ideges tömegén, a füstös-poros utcai levegőt szívva hazaérkeztünk XX. kerületi otthonunkba. Bár akkor már 8 éve tartottuk az otthonunknak ezt az ikerházrészt, mégis bármikor ha a “hazamegyünk” szó hagyta el a szánkat akkor mindketten Salgótarjánra gondoltunk.

Szia, János vagyok és feleségemmel Eszterrel úgy döntöttünk megosztjuk veled az éppen most formálódó hazaköltözésünk történetét.

11 éve történt, hogy az érettségit követően akkor még zsenge tini párként támogató szüleinknek hála igazán szerencsés helyzetben voltunk, mert úgy dönthettünk mindketten mérnöki felsőoktatásban, Budapesten folytatjuk a tanulást. A fővárosi egyetemista élet - talán mondanom sem kell - tengernyi élményt és lehetőséget nyújt az éppen 20-as éveibe lépő fiataloknak. Koncertek, színházak, szórakozóhelyek és új közösségek forgatagába csöppen az ember. Ezzel együtt persze a minden eddiginél nagyobb felelősséggel és megterhelő feladatokkal is szembe kellett néznünk.

Visszatekintve a végzős éveinkre sem panaszkodhatunk: Eszter épületgépész mérnökként, én pedig épületautomatizálási mérnökként szakosodva láttunk neki rögtön dolgozni a budapesti tervező és kivitelező piacon, és foglalkozunk azóta is az épületek fűtésével-hűtésével, központi szellőztetésével, víz és szennyvíz rendszerével, világítás és árnyékolás vezérlésével, energiahatékony és okos épületek létrehozásával. Borítékolhatjuk, hogy az eddig szerzett szakmai tapasztalataink jelentős hatással lesznek a most induló házépítési projektünkre is.

De előbb kanyarodjunk vissza ahhoz a sorsdöntő és egyben történet indító kérdéshez, amit egymásnak tettünk fel pár évvel ezelőtt: Te hol szeretnéd leélni az életed?
Nem könnyű dolog úgy bemutatni válaszunk erre a kérdésre, hogy abból általános érvényű következtetést tudjon vonni mindenki aki ezt olvassa, de mi mégis megpróbáljuk remélve, hogy segíteni tudunk neked meghozni a hasonló döntéseket a saját életedben.

Sok szempontból alakult át a lakhatási értékrendünk mire 30 éves korunkba léptünk. Felértékelődött a csendes környezet igénye, a természet látványa és közelsége, a levegő minősége, egy olyan kényelmes és tágas otthon szüksége ami bármikor ha akarjuk valóban nyugalmat tud adni nekünk. Eközben fokozatosan háttérbe szorult az azonnal elérhető szolgáltatások, szórakozóhelyek, és a hétfő reggeltől vasárnap estig nyitva tartó áruházak fontossága.

Erősen körvonalazódott hát hogy egy szép, különálló, kertes családi házra vágyunk, valami olyasmire, mint amilyenekben mi is gyerekek voltunk Salgótarjánban. Eleinte a munkahelyeink közelben tartása miatt természetesen a fővárosban nézelődtünk lehetőségek után, ám hamar ki kellett ábrándulunk, mert sajnos két fiatal mérnöki fizetésből sem láttuk felelősséggel finanszírozhatónak a vágyott paraméterű ingatlanokat. A főváros környéki városokban és falvakban nézelődve már kedvezőbb feltételeket találtunk, de a helyzet távolról sem volt rózsás. Szorosan egymáshoz épített, a műszaki elfogadhatóság határát súroló apró ikerházrészek, vagy aránytalanul drága építési telkek között válogatva engedtük el lassan ezt a szálat is. Nem segítette az agglomeráció esélyeit az sem, hogy a rugalmas közlekedést itt már mindenki csak autóval tudja megoldani ami miatt reggelente a budapestihez hasonló idegőrlő - ha nem még annál is rosszabb - dugókra és tömegre kell számítani.

Ilyen kissé reményvesztett hangulatban érkeztünk el 2020 márciusához, amikor a megszokott mókuskerékből hirtelen kiszakadva a legtöbb emberhez hasonlóan mi is otthon találtuk magunkat a hét minden egyes napján. Gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy a számítógép előtt végzett munkánk jelentős részét nem csak azonos, de néhol még jobb minőségben is el tudjuk látni az otthon kényelméből, a nyüzsgő egyterű irodákhoz képest.
Szerencsére ezt a munkahelyeink is felismerték és úgy döntöttek a pandémia lecsengése után is megtartják a heti 2-3 nap home office lehetőségét.

Most már talán benned is kezd összeállni kedves olvasó, hogy miért is döntöttünk úgy, ahogy. Salgótarjánból igen könnyedén elérhető Budapest ha csak havonta pár alkalommal kell látogatnod a munkád és az esetleg csak ott elérhető szórakozási lehetőségek miatt, miközben minden általunk különösen fontosnak tartott pontot teljesíteni tud Salgótarján is. Természetesen az ott élő szüleink is nagyon örültek ennek a szándékunknak és nem utolsó sorban köztudott az is, hogy Salgótarján és környéke ma különösen olcsónak számít a ha ingatlanvásárlásról van szó, így már nem is volt tovább kérdés, hogy a hazaköltözést választjuk.

Hogyan is láttunk neki ennek a feladatnak? Hol és milyen szempontok szerint válogattunk immár salgótarjáni ingatlanok között? Hol vásároltunk végül telket és miért döntöttünk az építkezés mellett? Milyen házat és bele milyen okos energetikai megoldásokat fogunk építeni a fenntarthatóság és az optimális beruházási költségek jegyében? Mely helyi kereskedések és vállalkozások segítségével tudjuk majd megvalósítani az álmainkat?

Sok-sok olyan kérdés melyre ebben a pillanatban még mi sem tudjuk a választ, de amint megleltük őket és újabb döntéseket hoztunk jelentkezni fogunk egy újabb bejegyzéssel.

Tarts velünk te is ebben a formálódó történetben, hogy együtt élhessük át a hazaköltözésünk legizgalmasabb és egyben legtanulságosabb pillanatait!

Eszter és János, 2021.06.13.