Salgótarjánról - a négydimenziós város

Egyszer vásároltam valamit Budapesten, és kértem egy áfás számlát. Az eladó csodálkozott: “Salgótarján? Milyen körút? Mi az hogy körút? Voltam ott, az csak egy utca az egész, nem?”

Hát… nem. Nézzük csak!

Minden városnak van térképe, van rajta Észak-Dél, Kelet-Nyugat - és ez egy kétdimenziós papíron elfér.
Salgótarjánban van egy harmadik dimenzió is, a magasság: fenn és lenn. Nincs a közelben ehhez fogható, leszállsz a vonatról, és 50 méterre már egy hatalmas erdős hegy vár.
Teljes lakótelepeket rejtenek a hegyek. Mész az úton, van egy pici kereszteződés, egy kanyar és hopp ott él ezer ember - pedig elsőre nem is látszik. Nézd csak meg, sötétben még jobban látszik!

Salgótarján és környékén régen nagyon komoly szénbányászat volt - így sok apró, korábbi bányásztelepülés található meseszép környezetben. Mész a semmi közepén az erdőben, és hopp ott egy 250 fős település, 550m magasságban.

Azt hiszed, hogy az erdő közepén vagy, de lépsz hármat, és ott találod magad közép-európa legnagyobb bazaltfennsíkján, a Medves-fennsíkon. Távol minden mesterséges civilizációtól, zajtól, és éjjel ott vigyorognak Rád a csillagok.

Ne ítélj korán! Sokkal több ez, mint egyetlen utca, elvégre is harmincezer ember él itt!

Ja hogy négydimenziós? A dimenzió szó jelentése kiterjedés. A negyedik dimenziót úgy értem, hogy sok minden nem az, aminek látszik. A dolgok mögé kell nézni, és egy új világ tárul fel.

Nem hinnéd, hogy egy látszólag csak egy családi házban világszínvonalú hibrid autó hajtáslánc fejlesztése folyik. Nem hinnéd, hogy egy lakótelepi lakásban a srác számítógépes titkosítási rendszereken dolgozik a világ vezető matematikusaival. Nem hinnéd, hogy a helyi képzőművészek tanítványai londonban diplomáztak, hogy az egyik amatőr színjátszó csapatból a Csiky Gergely színházig vezet az út, vagy hogy a nyári táborban a felsősök milyen számítógépes játékokat csinálnak. Vagy hogy az egyik kölyökből 10 év alatt egy szilícium-völgyi cég fejlesztési igazgatója lett.

Manapság mindent meg lehet keresni az Interneten. Salgótarján specialitása, hogy offline tartja magát (vagy legalábbis 20 évvel leragadt a város hivatalos oldala és marketingje) - így az internetes keresések és a facebook oldalak alapján teljesen félrevezető képet kapsz.

Ne ítélj korán! Egy-egy megmosolyogtató weblap mögött bújik el az a cég, aki a Volvo fontos automata-váltó beszállítója. Egy másik szerény weblap mögött ipari folyamatok technológiai légkezelésének magyarországi meghatározó épületgépész cégét találod.

mi legyen a következő lépés?